Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Τότε και σήμερα

Για να θυμούνται οι παληοί (από εμάς) και να ξεχνάνε οι οπαδοί του ΚΚΕ.


Το 1981 ο Ριζοσπάστης πανηγύριζε για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Το 2015 η ίδια εφημερίδα πανηγυρίζει γιατί το κόμμα της πήρε 5,5%*


Για το κόμμα του Κουτσούμπα τίποτα άλλο δεν συνέβη χθές. Και πως να συμβεί άλλωστε..,. αφού το ΠΑΣΟΚ ήταν (κατά το ΚΚΕ) πιο αριστερό από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αν δεν πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια απογοήτευσης, για οργανωμένη επιχείρηση παραίτησης, τότε μόνο σαν εμπάθεια μπορεί να εκληφθεί ο τρόπος κάλυψης της πραγματικότητας. Και αναρωτιέμαι αν με αυτή την τακτική δεν πριμοδοτείται η δεξιά και ο φασισμός. Έχοντας κάνει τόση πλύση εγκεφάλου στα στελέχη, μέλη και οπαδούς σου, όταν τους έχεις μπολιάσει με τόσο μίσος για την άλλη άποψη, λογικό είναι, σε πρώτη ευκαιρία να βρούν αποκούμπι στα κόμματα της ακροδεξιάς. Για να συνεχισθεί η φασιστική ολοκλήρωση. Η ιστορία έχει λαμπρά παραδείγματα να επιδείξει επ' αυτού.

* Ας δούμε τις εκλογικές επιδόσεις του ΚΚΕ από τη μεταπολίτευση και μετά.
1974 = 9,47%
1977 = 9,36%
1981 = 10,93% (παρόλη την πόλωση προς το ΠΑΣΟΚ !
1985 = 9,89 %
Ιούνιος 1989 = 13,1% (ενώ είχε συνεργασθεί με τη ΝΔ για την "κάθαρση" του σκανδάλου Κοσκωτά με τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς.
Νοέμβριος 1989 = 11.0% μετείχε της Οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα (με τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς).
1990 = 10,3% (με τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς).
1993 =  4,53% (γραμματέας η Αλέκα Παπαρήγα.
1996 = 5,61%
2000 = 5,52%
2004 = 5,9%
2007 = 8,15%
2009 = 7,54%
Μάϊος 2012 = 8,48%
Ιούνιος 2012 4,50% (κύριος εχθρός πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ)
2014 (ευρωεκλογές) 6,09%
2014 (περιφερειακές εκλογές) με χαμηλότερο ποσοστό 5,77% και υψηλότερο 15%. Στην Αττική έλαβε ποσοστό 10.66%.
Βλέπουμε ότι το ΚΚΕ έχει επανέλθει και "κολλήσει" σε ποσοστά της δεκαετίας του '30 και του '40 του περασμένου αιώνα. Ειδικά με τους δύο τελευταίους του γενικούς γραμματείς (Παπαρήγα, Κουτσούμπα). Ο καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

6 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Σοφία,
    -μπορώ να πώς ότι τη λέξη "οπαδός" και "οπαδοί" την άκουσα για χιλιοστή φορά από το στόμε του γ.γ. Δεν είναι δικό μου εφεύρημα.
    - για το τίνος κόμμα είναι ας όψονται οι εκλογικές (και όχι μόνον) επιδόσεις του κόμματος ιστορικά.
    - για το θέμα της αριστεράς: αφορά όλους μας (ειδικά αυτούς που έχουν υποφέρει και υποφέρουν) και δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Όπως και οι ιδέες του κομμουνισμού.
    -για το θέμα του φασισμού: και μόνο η μονοπώληση του τίτλου αρκεί σαν μαρτυρία. Δεν θα αναφερθώ στην όλη τακτική των μελών του κόμματος και τα γνωστά που ξέρουμε όλοι. Δεν θεωρείς δηλαδή ότι είναι φασιστική (υβριστική αν θές) η συμπεριφορά της ηγεσίας και των
    μεγαλοστελεχών του ΚΚΕ απέναντι σε όλους τους άλλους της αριστεράς;
    - Νάσαι υπερήφανη, νάμαστε όλοι υπερήφανοι για τις ιδέες του κομμουνισμού και για τους αγώνες μας. Δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα, σε κανέναν γ.γ. αυτό θεωρώ πως είναι η πρώτιστη αναγνώριση. Άλλωστε όπως καλά γνωρίζεις πόσοι γενικοί γραμματείς (παγκοσμίως, ακόμη και αυτοί του ΚΚΣΕ) δεν ρίχτηκαν στην πυρά αφού πριν έιχαν υμνηθεί όσο κανείς άλλος.
    -Δεν είμαστε τέλειοι, αυτό προσπαθούμε να γίνουμε. ή τουλάχιστον να βάλουμε ένα λιθαράκι στην εξέλιξη της ανθρωπότητας και αυτό να μείνει και όχι να υβριστεί και να "αποκαθηλωθεί" με την πρώτη αλλαγή της κομματικής γραμμής.
    -αναγνωρίζω την όποια συναισθηματική φόρτιση. Πλην όμως πιστεύω ότι δεν παλεύουμε για κανένα κόμμα, για καμμία γραμμή, για κανέναν γραμματέα. Δεν ψηφίζουμε για το κόμμα (όπως μας καλεί κάθε φορά ο εκάστοτε γραμματέας του) αλλά για τους άλλους. Δεν ψηφίζουμε με τη χέρι στην καρδιά (όπως μας κάλεσε προχθές ο γγ) αλλά με το χέρι στις πληγές της ιστορίας.
    Θανάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΚΚΕ αρνείται να συναντήσει τον εκλεγμένο αριστερό πρωθυπουργό.Κατανοητό

    https://twitter.com/KostasVaxevanis/status/559741653058322432

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε, το πρωτοσέλιδο (του 1981) ήταν εκείνο που αποτελούσε μία πραγματική ύβρη στις... "πληγές της ιστορίας" - αποδείχθηκε, άλλωστε, από τη μετέπειτα πορεία του πασοκ της αστικής διαχείρισης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ για την επισήμανση.
    Παραθέτω και μια χθεσινή ύβρι φίλε Ευρυτάνα. Το άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου.
    http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/293717,Ekloges:_Prwtes_skeyeis_.html

    Πέρα από αυτό μένει ένα βασικό ερώτημα: τί συνέβη την Κυριακή ; Απλά ότι ανέβηκαν τα ποσοστά του ΚΚΕ ; (που κι εδώ ψεύδεται ο Ριζοσπάστης καθότι έπεσαν τουλάχιστον 1 μονάδα από τις ευρωεκλογές και 4 μονάδες από τις περιφερειακές. θα μου πείς βέβαια πως άλλος ο χαρακτήρας εκείνων των εκλογών. Θα συμφωνήσω παρόλο που τότε ο Ριζοσπάστης θριαμβολογούσε γιατί ανέβηκαν τα ποσοστά του από τις εκλογές του 2012. Από την άλλη ας έχουμε υπόψη μας ότι το ποσοστό σε αυτές τις εκλογές ανέβηκε μιας και εξαυλώθηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς όφελος του ΚΚΕ.

    Ακόμη κάτι: Αν διαβάσεις ξανά την ανάρτηση πρόσεξε τα ποσοστά του ΚΚΕ παληότερα καθώς και τις επισημάνσεις που κάνω. Όσον αφορά το ΚΚΕ τη μεγαλύτερη πολεμική που έχει κάνει ποτέ κατά άλλου κόμματος την έκανε σε αυτές τις εκλογές κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό χρειάζεται μια ερμηνεία, εκτός αν υποθέσουμε ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κ,λπ. είναι σε απόλτη φιλολαϊκή κατεύθυνση.
    Θαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aγαπητέ Θαν., το μείζον ζήτημα δεν είναι τα ποσοστά του ΚΚΕ ή των εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων -άλλωστε "αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο το ίδιο το σύστημα θα τις κήρυττε παράνομες- αλλά το κατά πόσον ένας κόσμος με αντισυστημικό προσανατολισμό δεν θα χαθεί στα άχαρα μονοπάτια των αυταπατών που υπόσχονται δήθεν "αριστερές λύσεις και ανατροπές(!)" εντός των πλαισίων του συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Βέβαια στην πορεία οι διαψεύσεις είναι οικτρές...
    Τώρα, αν σήμερα το ΚΚΕ, ή και όποιος άλλος σχηματισμός της αριστεράς, συμβάλλει ώστε να μην ξαναζήσουμε το ίδιο έργο (πασοκικής μετάλλαξης) καλό θα είναι...
    Η ζωή θα δείξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ
    Δεν το έκανα εγώ μείζον ζήτημα το ποσοστό, αλλά ο "Ρ". Τόσο που ένοιωσα ότι προσβάλλονται όσοι πίστεψαν, όσοι πόνεσαν, όσοι ήλπισαν και ελπίζουν/ τυχαίνει νάμαι ένας από αυτούς. κατά τα άλλα τα λέει και ο Μπογιόπουλος αλλά και όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και ήδη πολλά ξεκίνησαν και γίνονται πράξεις. Ας μην βιαζόμαστε και κυρίως ας μην κόβουμε τα φτερά των ανθρώπων. Όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο. Κάθε αφορισμός πάνω του είναι κάτι παραπάνω από ύβρις.
    Στο κάτω-κάτω όλα από εμάς εξαρτώνται, όχι από το οποιοδήποτε κόμμα ή γγ ή προεδρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.