Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ελ.α ...


... όπως λέμε ελπίδα

αμήχανος μπροστά στην κενότητα των εκστομιζόμενων ιδεών, άφωνος στο ολίγιστο αυτών που τις διόρισαν κριτή των πάντων, κριτή της ζωής. ζώντας από πρώτο χέρι τη θανάσιμη δυσαρμονία λόγων και πράξεων, γνωρίζοντας τα δεινοπάθια της ιστορίας από τα καμώματα των χονδρέμπορων της επανάστασης, των ιακωβίνων του μαρξισμού και τοκογλύφων της ιστορικότητας, καρτερώ την αυριανή τους νύχτα. 

καλικάντζαροι του δωδεκαημέρου ξεσηκωθείτε. με τη σκληρότητα χαραγμένη για πάντα στο βλέμμα σας, με όσες αβύσσους άφησε στην ψυχή σας η αποδραμούσα ευαισθησία. η ευαισθησία που ακονίζει το στοχασμό, που εξοπλίζει τα όνειρα. ξεσηκωθείτε για να κρύψει την κενότητά σας το αταβιστικό θράσσος, η καπηλεία. και προ πάντων η περιφρόνησή σας για ό,τι ταπεινό (για σας) ξοφλάει την αγωνία της καθημερινότητάς μου(μας). 

εγώ πορεύομαι αλλοιώς: γιατί μου αρκεί ένα σημάδι ομορφιάς στο μισοσκόταδο. να βαδίζει δειλά προς το μέρος μου με τη συστολή της γυναίκας που ανακεφαλαιώνει κάθε στιγμή τα πάθη της. τις μελωδίες που καταφθάνουν από τα παληά αντιφθεγγόμενες από χροιές οργάνων ξεχασμένων από καιρό. 

ένα σημάδι ομορφιάς στο μισοσκόταδο το αντιφέγγισμα της ελπίδας. αρκεί για να σχηματίσω την ολότητα της ψυχής της, την εικόνα του προσώπου της που έχω χάσει εδώ και καιρό. και ξαφνικά, μέσα σε λίγες στιγμές προβάλλω την ολότητα της ομορφιάς ενός ταξιδιού. σε μια οθόνη που θα χωρέσει το τώρα, το χθες, το αύριο. μνήμες ιερές, παραμύθια από τον μέλλοντα χρόνο. μια μαρτυρία ομορφιάς που πλησιάζει στο μισοσκόταδο, μια μαρτυρία των πραγματικών μου πόθων, 

και βιάζαμαι, νάμαι έτοιμος για το ταξίδι, να μην αφήσω να προσπεράσει το γλυκό της χαμόγελο, η ανάμνηση της υπόσχεσής της πως όπου και να τραβήξουμε, όπου και αν μας πάει η ζωή εμείς θα είμαστε μαζί για πάντα. μαζί ξανά στη μάχη, στα χαρακώματα. υπόσχεση-αποσκευή για στο ταξίδι. που θα ξορκίσει τους εφιάλτες της νύχτας μου, θα γητέψει τις πληγές. 

***** 

αποφασίζεις για τα μεγάλα της ζωής απολαμβάνοντας τα πιο μικρά που έλαχε να σου δωρηθούν. ένα κλωνί βασιλικό, ένα λουλούδι, μια μπουκιά γλυκό του κουταλιού, ένα τσιγάρο που με περίσσια αγάπη έστριψαν για σένα. αποστρέφεσαι τις κούφιες πλην πολυτίμητες υποσχέσεις, ξέροντας πια πως όποιος δεν θέλει να θυσιάσει, καταφεύγει στον αφορισμό των μικρών. κι' εμπιστεύεσαι αυτούς που απαλλάχτηκαν από την τυραννία των "θεμελιωδών αρχών" για να αγκαλιάσουν την καθημερινότητά σου. γιατί οι ζωές μας είναι από στιγμές καμωμένες. στιγμές που αλαφροπάτησαν πάνω στους δρόμους που σιγούρεψαν στο να κρατηθούμε όρθιοι, να μην λυγίσουμε, να μην ενδώσουμε, να μην προδώσουμε αυτά για τα οποία γεννήθηκαμε. στο να παραμείνουμε άνθρωποι. ούτε ταριχευμένα σώματα, ούτε μπρούτζινα αγάλματα, ούτε κορνιζαρισμένα φαντάσματα στα κόκκινα γραφεία. 

θα πορευτώ: με αυτούς που δοκιμάστηκαν στη φωτιά, που χόρεψαν πάνω της και άντεξαν. που εισέπραξαν και εισπράττουν κατ' αποκλειστικότητα την οργή της εξουσίας, τη χλεύη των ιακωβίνων του ορθόδοξου μαρξισμού. μ' εκείνους που ήλθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τη φτώχεια, τη στέρηση, την κατάθλιψη. μ' εκείνους που ψάχναμε μαζί τους ατραπούς να ξεφύγουμε από το τσεκούρι του φασισμού, τα μαχαίρια της εξουσίας, βλέποντας τους άλλους να χλευάζουν, τσιμεντοποιημένοι στο άσυλο που τους παρείχε η εξουσία. 

***** 

μαζί τους θα κάνω πρόβες ταξιδιών. 
ξέροντας καλά, πως ό,τι δώσεις θα πάρεις. είναι η αμείλικτη δικαιοσύνη της ιστορίας που ορίζει τις θυσίες και τις αντι-δωρεές, τις ηγεσίες και τα κόμματα που αξίζουμε. 

κρατώντας την από το χέρι θα πορευτώ. μαζί θα πετάξουμε προς τα κεί που τα πουλιά τραγουδούν για τις στάχτες του κόσμου μας. θα κάνουμε πρόβες ταξιδιών σε κόσμους πρωτόγνωρους, ως την Ζώνη*, όπου οι επιθυμίες μας πια θα πραγματώνονται από μια δύναμη έξω από εμάς. για να γίνουν οι νύχτες μια μπορα που θα χαθεί στο απύθμενο των αναμνήσεών μας. αψηφώντας τους αφορισμούς των θεών που έχουν βίτσιο να δυσκολεύουν την ιστορία, να φτωχαίνουν τον κόσμο μας.

*Ζώνη: από την ταινία Στάλκερ του Ταρκόφσκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.