Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Αρχαία Σπάρτη: η μακρινή κοιτίδα του ναζισμού ;


Θέογνις γὰρ καὶ Πείσων ἔλεγον ἐν τοῖς τριάκοντα περὶ τῶν μετοίκων, ὡς εἶέν τινες τῇ πολιτείᾳ ἀχθόμενοι· καλλίστην οὖν εἶναι πρόφασιν τιμωρεῖσθαι μὲν δοκεῖν, τῷ δ᾽ ἔργῳ χρηματίζεσθαι· πάντως δὲ τὴν μὲν πόλιν πένεσθαι τὴν ἀρχὴν ‹δὲ› δεῖσθαι χρημάτων. [7] καὶ τοὺς ἀκούοντας οὐ χαλεπῶς ἔπειθον· ἀποκτιννύναι μὲν γὰρ ἀνθρώπους περὶ οὐδενὸς ἡγοῦντο, λαμβάνειν δὲ χρήματα περὶ πολλοῦ ἐποιοῦντο. ἔδοξεν οὖν αὐτοῖς δέκα συλλαβεῖν, τούτων δὲ δύο πένητας, ἵνα αὐτοῖς ᾖ πρὸς τοὺς ἄλλους ἀπολογία, ὡς οὐ χρημάτων ἕνεκα ταῦτα πέπρακται, ἀλλὰ συμφέροντα τῇ πολιτείᾳ γεγένηται, ὥσπερ τι τῶν ἄλλων εὐλόγως πεποιηκότες. [
Λυσίας, Κατά Ἐρατοσθένους

Μτφ: [6] Ο Θέογνης και ο Πείσωνας σε μια σύσκεψη των Τριάντα υποστήριξαν σχετικά με τους μετοίκους ότι ήταν ανάμεσά τους μερικοί δυσαρεστημένοι με την πολιτική κατάσταση· είχαν λοιπόν οι Τριάντα μια θαυμάσια πρόφαση να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι επιβάλλουν κυρώσεις, στην πράξη όμως να εξοικονομήσουν χρήματα· άλλωστε η πόλη βρισκόταν σε οικονομικό αδιέξοδο, και η κυβέρνηση χρειαζόταν πόρους. [7] Δεν δυσκολεύτηκαν να πείσουν το ακροατήριό τους· γι᾽ αυτούς η εκτέλεση ανθρώπων είχε ελάχιστη σημασία, ενώ η εξασφάλιση χρημάτων μεγάλη. Αποφάσισαν λοιπόν να συλλάβουν δέκα μετοίκους, ανάμεσά τους και δύο φτωχούς, για να έχουν και για την περίπτωση των υπολοίπων κάποιο πρόσχημα, ό,τι τάχα οι ενέργειές τους δεν είχαν οικονομικά κίνητρα, αλλά αποσκοπούσαν στο συμφέρον της πολιτείας ― λες και οποιαδήποτε άλλη από τις πράξεις τους ήταν δικαιολογημένη.
Μετάφραση Ν.Χ. Χουρμουζιάδης

Όχι άδικα, ισχυρίζονται πολλοί πως η αρχαία Σπάρτη αποτελεί τη μακρινή κοιτίδα του ναζισμού. Μελετώντας συνολικά το έργο του ρήτορα Λυσία, ο οποίος ήταν ταγμένος στο στρατόπεδο των δημοκρατικών της αρχαίας Αθήνας, και ειδικά τον δικανικό κατά Ερατοσθένους εύκολα μπορεί να κάνει αναγωγές στην εποχή μας, βασιζόμενος στα ιστορικά γεγονότα που κατεγράφησαν από τον Ξενοφώντα. 

Ομοίως, μελετώντας την πολιτική των κατακτητών Σπαρτιατών έναντι της Αθήνας θα συναντήσει τακτικές οι οποίες ουδόλως διαφέρουν από αυτές της πρόσφατης και πολύ πρόσφατης ιστορίας μας. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στις πολιτικές της Γερμανίας τόσο μετά τη στρατιωτική κατάκτηση της χώρας στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, όσο και στην πρόσφατη πολιτική της (επιβολή κυβερνήσεων ανδρεικέλων, μνημόνια κ.λπ.

Αξιοσημείωτο είναι το (7) εδάφιο του δικανικού όπου ο Λυσίας εξιστορεί το πλιάτσικο στις περιουσίες των πολιτικών αντιπάλων των τριάκοντα τυράννων. Σας θυμίζει κάτι από τη σύγχρονη ιστορία -περίοδος κατοχής και εμφυλίου ;

Αξιοσημείωτη επίσης η αναφορά για τα πογκρόμ διώξεων και δολοφονιών χωρίς δίκη που υπαγορεύονταν από τον βασιλιά της Σπάρτης Λύσανδρο και εκτελούνταν από τα στρατεύματα κατοχής της αρχαίας Αθήνας.

Ο Ερατοσθένης (συνωνυμία με τον μαθηματικό της εποχής) υπήρξε ένας εκ των τριάκοντα τυράννων διορισμένων από τη Σπάρτη που κυβέρνησαν την Αθηναϊκή Πολιτεία για μερικούς μήνες το 404 π.χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.