Σάββατο 5 Μαΐου 2018

ένας εισαγγελέας από το μέλλον


Με αίτηση που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής ζητά να ασκηθεί αναίρεση της απόφασης του Εφετείου για τον Τάσο Θεοφίλου – απόφαση με την οποία κηρύχθηκε αθώος τον Ιούλιο του 2017, μετά από πέντε χρόνια στη φυλακή.

Για τον Τάσο Θεοφίλου λοιπόν (ξανά*)

Μακάριοι.
Μακάριοι όσοι φυλακίστηκαν.
Κανείς δεν μπορεί να τους συλλάβει.
Μακάριοι όσοι τελεσιδίκησαν.
Κανείς δεν μπορεί να τους καταδικάσει.
Τ.Θ

ένας εισαγγελέας από το μέλλον. που ευαγγελίζεται έναν κόσμο παραλυμένο από το φόβο του αύριο. έναν κόσμο στάσιμο στη στροφορμή του σύμπαντος. στο μέλλον δεν θα υπάρχουν δικαστήρια. δεν θα υπάρχουν κατηγορητήρια, δεν θα γίνονται δίκες, δεν θα καταδικάζονται οι άνθρωποι, ούτε θα αθωώνονται. θα αρκεί ένας αγγελής ιωάννης να αλυσοδένει τις συνειδήσεις μας.
ο Τ.Θ. είναι σαν να μην δικάστηκε ποτέ. η δίκη δεν συμφέρει την εξουσία. η καταδίκη δεν την αναπαύει. έωλοι καιροί, έωλες κατηγόριες. και οι  καταδίκες αθωώνουν. 
ο Τ.Θ. θα υποχρεούται να μετεωρίζεται σε αμφίσημους καιρούς. ο κάθε ο Τ.Θ. για νάναι ακίνδυνος και μόνος να απελπίζεται. ούτε αθώος, ούτε ένοχος. μια μονάδα του πλεονάζοντος πληθυσμού. χωρίς ταυτότητα, χωρίς όνομα. για να μην τον αναγνωρίζει κανείς. ούτε να τον θυμούνται.  .

αυτή είναι η τιμωρία.
καμμιά κατηγορία,
καμμιά αθώωση.

"Σκέφτομαι πως άνθρωποι και ποντίκια ανταγωνίζονται για την επιβίωση. Και δεν είναι ότι δεν ξανάγινε αυτό στην ιστορία. Πως δεν ξανάγινε. Σίγουρα. Αλλά τότε η ανθρωπότητα τραβούσε την ανηφόρα. Ή τουλάχιστον συτήν την αίσθηση σου έδινε.

Τώρα κατηφορίζει. Και είχε υποσχεθεί τόσα πράματα. Τώρα κατηφορίζει. Μια κατηφόρα που φέρνει ίλιγγο. Σίγουρα. Ζούμε σε καιρούς ιστορικούς. Αποκαλυπτικούς. Αλλά κάποιοι καιροί επηρεάζουν πιο πολύ την πορεία της ανθρωπότητας. Ζούμε σε καιρούς ιστορικούς γιατί είναι πολύ πιθανό η ανθρωπότητα να επηρεαστεί μέχρι καταστροφής. Περίεργα τα πράματα αλήθεια.

η ανθρωπότητα ζεί μια από τις πιο ολοκληρωτικές περιόδους της ιστορίας της και δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια. Βλέπεις, δεν καίνε μάγισσες. Δεν ανέλαβε ο στρατός. Δεν έχουμε ηγέτες με μουστάκι. Η σημειολογία βλέπεις. Είναι τόσο ολοκληρωτική η εξουσία του κεφαλαίου πάνω στον άνθρωπο που του στερεί ακόμη και τη δυνατότητα να περιγράψει πειστικά τον νέο ολοκληρωτισμό. Που κάθε πρόταση εναντίον του μοιάζει αφελής. ρομαντική.

Βλέπω γύρω μου. Η πραγματικότητα αυτή θα μπορούσε να προσφέρει το υλικό για κάποια δυστοπική ταινία. Να έτσι …"

Τ.Θ.
(κείμενο από αφίσα που κυκλοφορεί)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.