Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

φασισμός είναι...


... η σιωπή: να θες να μιλήσεις και να μην μπορείς. κι αν μπορέσεις να μην έχεις τίποτα να πείς. κι αν έχεις να μη ξέρεις αν πρέπει να το πείς. κι αν το πείς να μην ξέρεις αν σε ακούσουν. κι αν σε ακούσουν αν άξιζε τελικά να μιλήσεις. φίλτρα σιωπής και αλγόριθμοι που σχεδιάστηκαν για σένα, κακίσματα σε κάθε σου λέξη, αναθέματα για κάθε σου λάθος. 

ακόμη και για το λάθος να είσαι άνεργος, να είσαι φτωχός, να μην έχεις σπίτι, να μην έχεις να φάς, να μην έχεις να πληρώσεις.

φασισμός είναι η ντροπή: να μιλήσεις για το παρόν. για το αύριο. σε ποιό χώμα πατάς. σε ποιά σκοτεινά δωμάτια βυθίζεται ο νούς. σε ποιές τρικυμιασμένες θάλασσες βολοδέρνει η ψυχή σου.

φασισμός είναι η λήθη: για ό,τι κατείχες, για τους δρόμους που αγάπησες, για τις φωτιές που σε ζέσταιναν, για τους κήπους όπου ρούφηξες το νέκταρ της ομορφιάς.

φασισμός είναι η αναμονή: για ένα αύριο που σούταξαν και που δεν θάρθει ποτέ. για το κομμάτι ψωμί που σούλαχε σ' ένα συσίτιο, για το επίδομα πρόνοιας, για το εισιτήριο κοινωνικών διακοπών, για τον ταχυδρόμο να σου φέρει ένα γράμμα, για την ακρόαση από τον έφορο, για την εξέταση στο νοσοκομείο για άπορους.

φασισμός είναι η ενοχή: γιατί δεν έφαγες μαζί τους, γιατί δεν συμμετείχες στα πανηγύρια τους, γιατί δεν τους ακολούθησες.


φασισμός είναι ο φόβος: να περάσεις απέναντι. να κοιτάξεις τα βλέμματα των άλλων. να δείς το σκοτεινιασμένο σου πρόσωπο στον καθρέφτη.

φασισμός είναι να ελπίζεις πως δεν ήλθε ακόμη η δική σου σειρά. πως δεν θάσαι μέσα στους πρώτους που θα σου πάρουν το σπίτι, πως δεν θα σε κλείσουν φυλακή για χρέη.

είναι ο φασισμός των άλλων. είναι ο φασισμός που θέλει να σ' έχει παιδί του. είναι ο φασισμός  της σιωπής, των λαθών σου, της ντροπής, της λήθης, της αναμονής, των ενοχών σου, των ελπίδων σου.

φασισμός είναι κι' αυτός. τσάκισέ τον ! για να μπορέσουμε μαζί να πολεμήσουμε τον άλλον.

2 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.