Κυριακή 18 Μαΐου 2014

εκλογές: οι αριθμοί στον καιάδα και ο Καρτέσιος στην πυρά

καθαρίστριες του υπουργείου οικονομικών σε μια από τις δεκάδες μάχες τους με την αστυνομία

ώρα 10 και 15" πρωί, στην πλατεία Κολωνακίου. δύο κυρίες της περιοχής διαμαρτύρονται σε διερχόμενο αστυνομικό για την παράνομη προεκλογική και επομένως ψηφοθηρική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωση έξω από την παρακείμενη πρεσβεία του Μεξικού. ζητούν φορτικά από το όργανο να καλέσει εισαγγελέα και να συλλάβει τους παρανομούντες προς την εκλογική νομοθεσία.

ώρα 10 και 20" λίγα μέτρα πιο πέρα στην οδό Κανάρη. ο Νικήτας Κακλαμάνης, υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, δέχεται δημοσίως τη ψυχοτονωτική θεραπεία από τον κ. Χαμαιλέοντα-Ανδρέα Μαζαράκη, πίνοντας τον καφέ του στο pit.

ώρα 10 και 30" έξω από την πρεσβεία του Μεξικού, επί της πλατείας. καμμιά τριανταριά διαδηλωτές διαμαρτύρονται με ντουντούκα και πανό για τη δολοφονία του δασκάλου Γκαελάνο από τις στρατιωτικές δυνάμεις του μεξικάνικου καθεστώτος στην επαρχία Τσιάπας των ζαπατίστας. οι διαδηλωτές, μέλη των συλλόγων Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) και Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής (ΣYBXA) που προτίμησαν να μη θέσουν ως προτεραιότητά τους την εκλογική μάχη, έχουν γίνει στόχος των δύο κυριών που πίνουν τον καφέ τους λίγα μέτρα πιο πέρα. 

τρία στιγμιότυπα ενός τυπικού Κυριακάτικου πρωϊνού στην πλατεία των αστών. μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα στην οδό Ασκληπιού όπου και το εκλογικό κέντρο 108.. που ψήφιζα, δεκάδες μέλη αριστερών κομμάτων περιφέρονται έξω από τα εκλογικά κέντρα, εκτελώντας το κομματικό καθήκον, αγωνιζόμενα έως την τελευταία στιγμή για τη νίκη. ώρα 11 και 30" μέσα στο εκλογικό τμήμα ένα κορίτσι ήδη τάχει παίξει καθώς λέει και διαμαρτύρεται προς τον δικαστικό αντιπρόσωπο. "πούναι οι αντιπρόσωποι των κομμάτων ναρθούν να με ξεκουράσουν, κόπηκε η μέση μου να φτιάχνω πακέτα με τα σεντόνια των ψηφοδελτίων." "τους παρακαλέσαμε τρείς φορές νάρθουν να βοηθήσουν" της απαντά ο δικαστικός αντιπρόσωπος.

ΕΩΣ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ. ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ.

ένα είναι σίγουρο. ότι σε λίγες ώρες που θάχει ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία το κορίτσι αυτό θάχει πετύχει τη μεγαλύτερη νίκη. η ήττα θα ανήκει σε όλους τους άλλους.

δεν ξέρω τι αποτελέσματα θά δώσουν οι κάλπες σήμερα. μαντεύω όμως ότι όλοι θάναι νικητές αλλά στην ουσία ηττημένοι. όλοι θα αναγνώσουν φωναχτά τους αριθμούς όπως τους εξυπηρετεί, κανείς όμως δεν θα αποκρυπτογραφήσει ή δεν θα ομολογήσει το βαθύτερό τους νόημα. και μ' αυτή τη λογική ήδη όλοι θάχουν υποστεί μιαν ήττα, την πρώτη ήττα. γιατί η σημερινή εκλογική διαδικασία θα "προσφέρει" ειδικά στην αριστερά μια σειρά από άλλες ήττες.

και για μεν τα αστικά πολιτικά κόμματα και τις κοινωνικές δυνάμεις που τα στηρίζουν αυτό είναι τόσο φυσιολογικό, όσο φυσιολογικό φαίνεται μια δράκα εξουσιαστών να κουμαντάρει και να κατευθύνει πλατειά κοινωνικά στρώματα προς το συμφέρον της. ως εκ τούτου η a priori ηττημένη αστική τάξη δικαιούται να πανηγυρίζει όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα όχι μόνο της σημερινής αλλά και οποιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας. σήμερα -εδώ κάνω πρόβλεψη-θάχει καταφέρει να πάρει με το μέρος της ένα ποσοστό εκλογικού σώματος κατά πολύ μεγαλύτερο του μεριδίου της στην κοινωνικό καταμερισμό εργασίας, πολύ πάνω από το μέγεθος των μηχανισμών της. αν υποθέσουμε ότι στη χώρα μας ένα ποσοστό 30% στηρίζει την αστική τάξη παραδοσιακά και αμετακίνητα, αυτή τη φορά το ποσοστό αυτό όχι μόνο θα διατηρηθεί αλλά και θάχει αυξηθεί, παρόλη την κοινωνική καταστροφή που επέφεραν οι πολιτικές της βίαιης υπερσυσσώρευσης πλούτου.

αν διαβάσουμε τίμια και προσεκτικά τα αποψινά εκλογικά ποσοστά που θα αποκομίσουν τα αστικά κόμματα (Ελληνική Αυγή, Ν.Δ, ΕΛΙΑ-ΠΑΣΟΚ, Αν.Έλληνες, ΠΟΤΑΜΙ, ΤΖΗΜΕΡΟΣ, ΜΠΕΟΣ, ΜΩΡΑΛΗΣ αλλά και οι συνδυασμοί της ΔΗΜΑΡ, του κυρίου Μάριου Στρόφαλη (για το Δήμο Αθήνας) και άλλων τυχοδιωκτών, αχυρανθρώπων και μωροφιλόδοξων υπηρετών των μεγάλων ή και των μαφιόζικων συμφερόντων, θα δούμε ότι η αστική τάξη καταφέρνει όχι μόνο να επιβιώνει πολιτικά αλλά και να βελτιώνει με κάθε τρόπο και μέσον τις εκλογικές επιδόσεις της με ένα τόσο καταστροφικό για το λαό πολιτικό και οικονομικό της πρόγραμμα.

επομένως η δεύτερη ήττα της ημέρας ανήκει εξ ολοκλήρου στην αριστερά: στα δύο κοινοβουλευτικά κόμματά της αλλά και σε όλες τις εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις της. που όσο μικρότερο ποσοστό ψήφων πάρουν, τόσο πιο παράφωνα θα πανηγυρίζουν, ειδικά το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. σκεφθείτε να πάρουν έστω και μια ψήφο περισσότερο από όσες πήραν στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 (πράγμα πολύ λογικό λόγω της τότε πόλωσης), ποιός ακούει τους πανηγυρισμούς των.

τρίτη ήττα
η πλήρης ενσωμάτωση όλων των δυνάμεων της αριστεράς στη λογική της εκλογικής διαδικασίας, στην άνευ όρων υιοθέτηση των εκλογών σαν μια επαναστατική ή αριστερή πρακτική. λογική  ενσωμάτωσης που τη βιώνουμε καθημερινά εδώ και χρόνια είτε με τη λαγνεία των γκάλοπ, είτε με την χωρίς αρχές ψηφοθηρία όλων των κομμάτων και κομματιδίων της αριστεράς (ρεφορμιστικής ή "επαναστατικής"). "πέφταν τα σάλια" των συριζαίων προχτές σαν έβλεπαν το ντιμπέϊτ του αρχηγού τους με τους άλλους υποψηφίους για την προεδρία της κομισιόν. με πιάναν από το μανίκι σήμερα οι αντάρσιοι έξω από το εκλογικό τμήμα να ψηφίσω τον κ. Π. Κωνσταντίνου για δήμαρχο Αθήνας. μοίραζαν εδώ και μέρες σταυρωμένα ψηφοδέλτια οι παμίτες στα μέλη τους. με παίρναν τηλέφωνο οι συριζαίοι να μου υποδείξουν όχι μόνο ποιόν θα ψηφίσω για δήμαρχο ή περιφερειάρχη αλλά και σε ποιόν σύμβουλο θα βάλω σταυρό. και προς θεού, όχι αποχή!. φαντάζομαι ότι δεν περιγράφω μια άγνωστη σε σας πραγματικότητα.

τέταρτη ήττα
ή ήττα των ιδεών ή η αποϊδεολογικοποίηση των εκλογών. 
απόψε μαζί με τα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια θα καταμετρηθεί και η αποχή. θα καταμετρηθεί η αναγκαστική, η δικαιολογημένη, η αποχή των καναπεδάτων, η απολίτικη αποχή, η αποχή διαμαρτυρίας, η ιδεολογικοποιημένη αποχή. όλα τα κόμματα αναλόγως το πόσο τα έβλαψε η αποχή θα ξιφουλκήσουν εναντίον της, αφήνοντας στο απυρόβλητο την εξαναγκαστική συμμετοχή και ψήφο που για μένα είναι η χειρότερη μορφή αποχής από τα κοινά. είναι η δια της ιδεολογικής-πολιτικής-κομματικής-οικονομικής-κοινωνικής-ψυχολογικής βίας συμμετοχή και ψήφος σε κόμματα και παρατάξεις. είναι η μηχανή που αποσπά τον πολίτη και το λογιζεσθαι από τη σφαίρα της πολιτικής στη σφαίρα του εξαναγκασμού και τελικά του πειθαναγκασμού.

είναι η τακτική που τα στικά κόμματα μετέρχονται από τότε που δέχθηκαν να παίξουν στο γήπεδο του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. όμως σε αυτό το γήπεδο έχει εγκλωβισθεί και παίζει όλη η αριστερά από δεκαετίες τώρα. ας σκεφτεί κάθε μέλος οποιουδήποτε αριστερού σχήματος πόσο ελάχιστες δυνατότητες έχει ως προς το εκλέγεσθαι σε αντίθεση με τις άπειρες δυνατότητες που του παρέχονται για να ψηφίσει υποψηφίους του σχήματος αυτού. Αυτή η διάσταση και μόνο είναι από μόνη της αποκρουστική ακόμη και για την καρτεσιανή λογική του ευρωπαϊκού αστικού πολιτικού λόγου. πόσο μάλλον για τη λογική ή το φαντασιακό μιας αριστερής (επαναστατικής) σκέψης.

πέμπτη ήττα
ανεξάρτητα από τα ποσοστά που θα πάρουν οι σχηματισμοί της αριστεράς ένα είναι σίγουρο: ότι θα "επιβραβεύσουν" τις πολιτικές επιλογές τους. και η επιβράβευση αυτή δεν θα δοθεί από έναν "τρίτο", ούτε καν από τον οπαδό του σχήματος. αλλά από την ίδια την ηγεσία. κοινώς θα τολμήσω να μιλήσω για αυτοεπιβράβευση γνώρισμα κάθε μεσσία, πρακτική κάθε φασιστικού καθεστώτος.

όλοι νικητές ή όλοι ηττημένοι λοιπόν ; θα δείξουν οι ανάπηροι αριθμοί και η χλωμότητα των καιρών που θα υπονοήσουν. ας μην βιαστούμε να τους πετάξουμε στον καιάδα. σε λίγα λεπτά από τώρα οι κάλπες κλείνουν, ας ανοίξουν τα μυαλά μας.

υγ. 1:
όσο για το τί ψήφισα σήμερα η πιο πάνω φωτογραφία θα σας βοηθήσει να καταλάβετε.
υγ. 2:
το βεβιασμένο της γραφής εμπεριέχει λάθη ορθογραφικά αλλά κυρίως συντακτικά. ελπίζω να μην αλλοιώσουν το μήνυμα του κειμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.